Piispan matkassa kellon ympäri
Kalajoen seurakunnan piispantarkastus alkoi perjantaina 20.1.2012 aamuvarhaisella alkuhartaudella Kalajoen kirkossa. Pohjankylän koulun oppilaiden laulu ja soitto olivat hyvä alku pitkälle tarkastuspäivälle. Kirkko oli täpötäysi ja kalajokiset saivat kuulla, että 161 vuotta vanha, kultainen, piispan kaulassa kantama risti muistuttaa siitä, että kasteessa otsaan ja rintaan piirretty ristinmerkki seuraa läpi elämän. ”Saamme kuulua Jeesuksen joukkoon; hän on kanssamme ja siunaa meitä”, muistutti piispa Samuel Salmi.
Tarkastuspäivän ohjelma jatkui pikkubussilla kohti Himankaa ja Raumankarin koulua. Rehtori Teuvo Tuorila oli vastaanottamassa piispanseuruetta, johon kuuluivat piispa Samuel Salmen lisäksi hiippakunta-assistentti Hannele Salmi, vanhempi asessori, Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä, tuore lääninrovasti, Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola, tuomiokapitulin notaari Outi Äärelä, Kalajoen kirkkoherra, rovasti Rauli Junttila, ruustinna Aino Junttila, talouspäällikkö Liisa Ukonaho, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pentti Haapakoski, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Reino Hihnala ja tiedottaja Jussi Leppälä.
Raumankarin mediakoululla
Rehtori Tuorila esitteli heti koulun eteisessä vanhan valokuvan Suur-Lohtajan viimeisestä kirkkoherrasta K.A. Keckmanista, jota voi pitää Raumankarin koulun perustajana. Tiedotukseen erikoistuneen koulun mediapajan oppilaat veivät piispan ensitöikseen haastateltavaksi.
Liikuntasalissa piispa vastaili oppilaiden tekemiin kysymyksiin. Saimme tietää mm. että piispan työaika on 24/7 eli töissä ollaan periaatteessa koko ajan. Työhön kuuluu hiippakunnan johtamisen lisäksi suhteiden hoitaminen laajasti koko yhteiskuntaan. Piispa sanoi arvostavansa kaikkea rehellistä työtä. Papin tehtävää, jumalan rakkaudesta kertomista, piispa suositteli niille, jotka tuntevat tämän kutsun. Kuolemanrangaistusta piispa ei hyväksy, vaan sanoi elämän olevan aina Jumalan lahja eikä siihen voi kuulua kuolemanrangaistus. Ihmisellä ei ole oikeutta riistää ihmisen henkeä. Viina on piispankin mielestä viisasten juoma. Alkoholi saattaa tuhota ihmisen elämän alkuunsa. Suurin osa väkivaltaisuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Piispa kertoi oman uskoontulonsa tapahtuneen silloin, kun hänet kastettiin. Piispan lempivirsi on Maa on niin kaunis, eikä hevimusakaan ole hänen mielestään pahasta. Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole Suomen lakien mukaan mahdollinen, mutta rukoushetken pitäminen samaa sukupuolta olevien kanssa on. Kirkosta eroamisessa piispa sanoi olevansa murheellinen sen joukon puolesta, joka lähti kirkosta yhden asian takia, ja toivoisi heitä takaisin. Nykynuoria piispa kehui, mutta varoitti masentumasta elämänvastaisesta kielteisyydestä. Hän kehotti välittämään, kunnioittamaan ja arvostamaan itseään ja toisiaan. Hiippakunnassa 550 000 kirkon jäsentä, kouluvierailuilla tapaa suuren joukon ja tutustuu juuri nuorisoon. Raumankarin koulu vaikutti piispasta innostavalta ja edistyneeltä.
Himangan kauniissa kirkossa
Himangan uudistuneessa kirkossa pidetyssä hartaushetkessä piispa sanoi olevansa iloinen siitä, että meillä on säilynyt olennainen, särkyneen tuominen Kristuksen luo. Jeesus Kristus on sama eilen tänään ja iankaikkisesti. Olemme osa Kristuksen suurta kirkkoa ja meillä on yhteinen tehtävä, pelastuksen tuominen.
Merimieskirkko Kalajoen satamaan
Kalajoen satamassa käynti oli elämys koko seurueelle. Satamajohtaja Esa Anttio haluaisi merimieskirkkotoiminnan alkavan myös Kalajoen satamassa. Hän sanoi merimieskirkon olevan merimiehille keidas keskellä erämaata. Tilatkin olisivat valmiit nettihuoneelle, kioskille ja kirjastolle. Kirkkoherra kertoi seurakunnan jo aloittaneen hankkeeseen valmistautumisen ja lääninrovasti arveli rovastikunnan muidenkin seurakuntien kiinnostuvan hankkeesta. Kalajoen satama on Perämeren suurin sahatavarasatama, jossa kävi viime vuonna 112 laivaa, tonnimäärä oli 405 000 tonnia. Satama-alue on laajentunut viime vuosina ja pinta-ala on noin 60 ha, josta kolmen hehtaarin nurkka on säästetty mahdollisten liito-oravien elinolosuhteitten turvaamiseksi.
Kuntapuolen rakennemuutos hämmentää
Satamasta kiirehdittiin Kalajoen kaupungintalolle, jossa kaupunginjohtaja Jukka Puoskari esitteli lähes 13 000 asukkaan kasvavaa kaupunkia. Matkailun takia Kalajoelta löytyy 25 000 asukkaan palveluvarustus, talous on tasapainossa ja Kalajoella on Pohjois- Suomen alhaisin verotus. Puoskari toivoi kaupungin ja seurakunnan lisääntyvää yhteistyötä.
Erityisinä yhteistyömahdollisuuksina hän piti kiinteistönhoitoa, nuorisotyötä ja vanhustyön vapaaehtoistyötä. Piispa piti myös yhteistyötä erittäin tärkeänä, erityisen tärkeää se on resurssien vähentyessä. Kolmas sektori voi olla mukana yhteistyön ja vapaaehtoistyön koordinoinnissa. Resurssoinnissa on kuitenkin kirkon kohdalla pidettävä huolta yhteisöveron riittävyydestä.
Rakennemuutoksesta kuntapuolella ei ole vielä tietoa ja siksi kirkossa eletään hämmennyksen aikaa, jossa tärkeää on keskustelu. Jos yksiköt muuttuvat suuriksi, päätöksenteko siirtyy kauemmaksi ja mennään yksinäistämisen suuntaan. Silloin täytyy käynnistää prosessit lähipalveluiden turvaamiseksi.
Ennen siirtymistä Kalajoen seurakuntakodille piispan seurue vieraili Jokelan pappilassa tutustumassa remontin edistymiseen. Valvoja Aarne Nikula kertoi töiden etenevän aikataulussa ja valmista pitäisi olla huhtikuun loppuun mennessä.
Yhdistyminen hoidettiin tasavertaisesti neuvotellen
Seurakuntakodilla pidettiin ensin kokous seurakunnan työntekijöiden kanssa ja sen jälkeen yhteiskokous luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa. Luottamushenkilöiden puheenvuorot käyttivät kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pentti Haapakoski ja varapuheenjohtaja Marianne Tuorila. Haapakoski korosti keskustelun merkitystä, joka näkyy mm. kirkkovaltuuston kokouksissa, mm. joulukuun kokouksessa käytettiin 45 puheenvuoroa. Himankalainen Tuorila vastasi omaan kysymykseensä yhdistymisen onnistumisesta. ”Hyvinhän meille on käynyt. Kirkko on remontin jälkeen valoisa ja puhdas, jumalanpalvelus pidetään pääsääntöisesti sunnuntaisin klo 10. Kappelineuvoston roolia ja päätöksistä tiedottamista voitaisiin tehostaa. Päiväkerhomaksut päätettiin kattaa keräyksellä. Pieni ja vähän isompi voivat kulkea yhdessä rinnakkain ja lomittain toisiaan tukien.”
Jorma Tikkanen korosti vielä sitä, että yhdistymisneuvotteluissa annetuista lupauksista on pidetty kiinni ja himankalaisia on kohdeltu tasavertaisina.
Asessori Pauli Niemelä ja lääninrovasti Kari Tiirola esittelivät tarkastuspöytäkirjojen pohjalta nousseita ajatuksia ja kysymyksiä, joita tarkemmin käsitellään sunnuntain piispantarkastuksessa.
Perjantain pitkä ja ohjelmarikas tarkastuspäivä päättyi kappalainen Suvi Lehtimäen toimittamaan iltavesperiin. (Kuvagalleria)
Ovi on jo avoinna
Kalajoen seurakunnan toinen piispantarkastuspäivä 22.1.2012 alkoi Kalajoen kirkossa pidetyllä piispanmessulla. Piispa Samuel Salmi viittasi puheessaan samalle päivälle sattuneisiin presidentinvaaleihin.
- Tänä päivänä voimme puhua muutoksen tuulista. Olemme kysyneet arvojohtajien hengellistä vakaumusta ja elämän tarkoitusta. Ei ole yhdentekevää, millainen esikuva kansakunnan johtaja on. Saamme yhtyä siihen rukoukseen, että saisimme jumalaapelkäävän johtajan.
- Kalajoen seurakunnassa ovat myös puhaltaneet muutoksen tuulet. Saamme iloita syntyneen kolmiapilan vuorovaikutuksesta ja jatkaa turvallisesti siinä luottamuksessa, että Jumala hoitaa seurakuntaamme.
- Kalajoen kirkko kertoo siitä, miten muutoksen tuulet voivat sisältää suuren siunauksen. Elämän myrskyjen keskellä on suunta, mihin voimme tulla.
Kalajoen kirkon tuhlaajapoika –alttaritauluun viitaten piispa totesi oven olevan auki.
- Isä on jo avannut oven ja ottaa avosylin vastaan. Missä elämän myrskyt ovat riisuneet kaiken, siellä on vastassa rakastava Isä. Elämän tarkoitus on siinä, että saamme tulla Isän tykö, juuri sellaisina kuin olemme.
- Siinä on Kalajoen seurakunnan tehtävä tänäänkin, julistaa sellaista Herraa, jonka armo riittää. Hän vie perille sille portille, joka on yhteinen päämäärämme. Jumala meitä sillä tiellä siunatkoon.
Armo kantaa
Piispanmessun saarnassa kirkkoherra Rauli Junttila puhui sunnuntain kirkkovuosiaiheesta Jeesus herättää uskon. Jeesuksen toiminnan keskeisin tavoite oli uskon syntyminen. Millaisia kokemuksemme ovat olleet uskon maailmassa. Ihmeet ja voimakkaat kokemukset vahvistavat, mutta niiden varaan ei uskoa voi rakentaa. Vapahtaja tuntuu olevan hiljaa tai olevan hukassa, kun rukouksiimme ei vastata. Silloinkin evankeliumin armon sana antaa lujan luottamuksen siihen, että saamme olla Jumalan hyvässä hoidossa.
Messussa lauloivat Himangan, Raution ja Kalajoen yhdistyneet kirkko- ja lapsikuorot kanttoreiden, Heidi Huhtalan, Annukka Palolan ja Kauko Perkkiön johdolla niin kauniisti, että piispakin siitä erityisesti mainitsi.
Resursseja riittää
Jumalanpalveluksen jälkeen kirkossa pidetyssä yleisessä piispantarkastuksessa tuomiokapitulin vanhempi asessori Pauli Niemelä totesi seurakunnalla olevan varsin hyvät kiinteistö- ja henkilöstöresurssit. Hallinto on toiminut hyvin, avoimesti ja läpinäkyvästi.
Lääninrovasti Kari Tiirola totesi Jokelan pappilan remontin myötä seurakunnan saavan asianmukaiset toimistotilat. Tiirola toivotti rovastikunnalliseen yhteistyöhön mukaan myös himankalaiset. Rovastiseurakunnan seurakunnat ovat hyvin tasavertaisia toimijoita ja tästä syystä seurakuntien yhteistyö on myös voimakasta. Tämän vuoden alusta seurakunnat ovat palkanneet kaksi konsulttia selvittämään yhteistyön tulevaisuutta ja mahdollisia rakenteellisia muutoksia. Kalajoen seurakunta on ollut hyvin aktiivinen rovastikunnallisessa yhteistyössä.
Yhteistyö on tulevaisuuden voima
Piispa Samuel Salmi totesi jumalanpalveluksiin osallistumisen ylittävän maan keskiarvon ja kiitti seurakuntalaisia kirkossakäynnistä ja erityisesti lasten osallistumisesta jumalanpalveluksiin. Myös rippikoulutyö, isos- ja jatkokoulutus ovat vahvoja. Rippikoulun käy 100 % jäsenistä. Koululaitoksen kanssa tehtävä yhteistyö on hyvällä mallilla ja sitä piispa kehotti vaalimaan. Kirkkomusiikkitoiminnan piispa totesi olevan erittäin korkealla tasolla. Messun laulun kauneus ja voima sykähdyttivät piispaa aivan erityisesti. Piispa mainitsi myös hyvin hoidetun lähetystyön. Tulevaisuuden haasteeksi piispa asetti vapaaehtoistyön sekä yhteistyön kaupungin ja kolmannen sektorin kanssa. Kaupungin ja seurakunnan välillä vallitsee todellinen luottamus ja halu yhteistyön kehittämiseen.
Lopuksi piispa kiitti seurakuntaa, seurakuntalaisia ja luottamushenkilöitä erityisesti muutosprosessin hyvästä hoitamisesta. Työntekijöiden keskuudessa on hyvä ja avoin ilmapiiri sekä halu tehdä yhteistyötä. Piispa antoi lämpimän kiitoksen kirkkoherra Rauli Junttilalle johtajuudesta, jolla seurakuntaa on viety eteenpäin. Piispan sanoin: Kalajoen seurakunta säteilee Jumalan siunausta.
Jussi Leppälä